Babeczki niesernikowe

facebooktwitterpinterest

IMG_7692

Wrzuć namoczone daktyle i orzechy włoskie do blendera i wymieszaj do czasu powstania w miarę jednolitej kruszonki.

IMG_7674 IMG_7678
Tak powstałą masę włóż do foremek (około 2 łyżki do każdej foremki) i ubij.

IMG_7679
Następnie wrzuć ponownie do blendera pozostałe składniki: orzechy nerkowca, sok z cytryny, olej kokosowy i syrop klonowy. Mieszaj do momentu powstania jednolitej masy.

IMG_7686

Masę rozlej do foremek, a następnie na sam środek dodaj trochę konfitury, masła orzechowego lub innego dodatku, który podkreśli smak.

IMG_7692

Gotowe babeczki włóż  do zamrażarki, aby wszystko dobrze się utwardziło. W zależności od płynności masy, babeczki można trzymać albo w lodowce albo w zamrażarce. W moim przypadku najlepiej sprawdziło się trzymanie ich w zamrażarce. 🙂 Pamiętaj, żeby wyciągnąć foremki z zamrażarki ok. 8-10 min. przed podaniem. W przeciwnym razie babeczki będą zbyt zimne i zbyt twarde.
Ciasto:

  • 1 szklanka daktyli (namaczanych 10 minut)
  • 1 szklanka orzechów włoskich

Masa:

  • 1,5 szklanki orzechów nerkowca (namaczanych przez 6 godzin, lub – jeśli na szybko – to godzinę w gorącej wodzie)
  • sok z jednej cytryny
  • 0,4 szklanki oleju kokosowego
  • 0,5 szklanki syropu klonowego (lub z agawy)

Dodatki smakowe:

  • konfitura
  • masło orzechowe

IMG_7673

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz