Batony białkowe

facebooktwitterpinterest

IMG_1538

Przygotowanie bazy:

maka

Wszystkie składniki: mąka owsiana, 6 suszonych moreli, 0,25 szklanki kakao i 0,25 szklanki syropu z agawy dokładnie wymieszaj aż uzyskasz jednolitą masę. Jeśli nie masz mąki owsianej, zacznij od zmielenia 1,5 szklanki naturalnych płatków owsianych.

all

Gdy masa na bazę będzie gotowa, przełóż ją do miski i odstaw na czas przygotowywania górnej warstwy batonów.

ready-layer1

Przygotowanie warstwy górnej:

flax

Zacznij od zalania siemienia lnianego 3 łyżkami gorącej wody. Odstaw pojemnik na bok do momentu aż woda nie zacznie się robić lekko kleista. W międzyczasie przygotuj 1 szklankę mąki owsianej (tak samo jak w przypadku bazy). Następnie dodaj do pojemnika resztę składników: 0,5 szklanki płatków owsianych, 0,5 szklanki białka sojowego (lub innego roślinnego), sól morską, mak, masło orzechowe, przygotowane wcześniej siemię lniane, syrop z agawy i 0,5 szklanki mleka kokosowego. Wszystko porządnie mieszaj do powstania w miarę jednolitej masy.

miks

ready

Na zakończenie wyłóż bazę do pojemnika (najlepiej o rozmiarach 20 x 20 cm – w moim przypadku był on nieco za mały przez co batony wyszły trochę grubsze). Rozwałkuj ciasto w pojemniku (np. za pomocą szklanki – brakuje u mnie specjalistycznego sprzętu kuchennego 😉 ).

1st-layer

Następnie na bazę nałóż warstwę górną i równomiernie ją rozprowadź.

ulozone

W celu udekorowania batonów możesz posypać ciasto sezamem lub makiem. Tak przygotowane włóż do lodówki na godzinę.

IMG_1522 copy

Batony nadają się do spożycia przez kolejne 2 tygodnie. Są idealnym deserem i przekąską dla aktywnych! 🙂

Baza:

  • 1,5 szklanki mąki owsianej (lub płatków)
  • 6 suszonych moreli
  • 0,25 szklanki kakao
  • 0,25 szklanki syropu z agawy

Warstwa górna:

  • 1 szklanka mąki owsianej (lub płatków)
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki sojowego białka
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki maku
  • 0,5 szklanki masła orzechowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 0,25 szklanki syropu z agawy
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego

skladniki

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz