Burgery fasolowo-cebulowe

facebooktwitterpinterest

final

Wrzuć cebulę wraz z papryką do robota kuchennego i zetrzyj na papkę.

cebula_papryka

Następnie dodaj cytrynę i kontynuuj ucieranie.

mix_int

Dodaj resztę składników i ucieraj do momentu powstania jednolitej masy.

before_mix

after_mix

Z tak przygotowanej masy ulep 4 kulki – jeśli masa jest za mokra, dodaj więcej mąki. Kulki obtocz w mące i uformuj placki.

beforea

Nastaw piekarnik na 240 stopni. Wysmaruj brytwankę olejem kokosowym i ułóż na niej przygotowane placki. Gdy piecyk jest już nagrzany, wstaw do niego brytwankę. Po 15 minutach obróć placki i odczekaj kolejne 10 minut.

beforeb

Na ostatnie 5 minut wstaw bułki do piekarnika.

afterb

Składniki:

  • 2 bułki (tutaj: grahamki)
  • 1 duża cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 400g małej czerwonej fasolki (1 puszka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 6 łyżek mąki orkiszowej lub innej
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka świeżej mięty
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1/2 łyżki nasion kardamonu

skladniki

!! Uwaga: burgery wychodzą dość pikantne i mocno sycące !!

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz