Bezglutenowe ciastka owsiane z kremem kokosowym

facebooktwitterpinterest

IMG_9958

Krem

Rozpocznij od przygotowania masy, gdyż będzie musiała się ona potem schłodzić w lodówce.

Do rondla wlej mleko kokosowe i podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu odparowania mniej więcej połowy zawartości wody (ok. 20 min.).

IMG_9939

Następnie przelej całość do blendera, dorzuć 4 łyżki oleju kokosowego i 3 łyżki syropu klonowego.

IMG_9948

Całość porządnie wymieszaj aż powstanie zbita masa. Szybko przelej do naczynia i wstaw pod przykrywą do lodówki  na ok. 1-1,5 godz. (aż się porządnie schłodzi i zetnie).

„Jajko” z siemienia lnianego

Często używane jako zamiennik jajka w przepisach wegańskich.

Wrzuć do małej miski dwie łyżki siemienia lnianego, zalej wrzątkiem w proporcji 1:3. Całość ucieraj i mieszaj do momentu otrzymania dość lepkiej masy. Następnie wstaw przykrytą miskę do lodówki na ok. 20 min.

IMG_9933

Ciastka

Przygotuj dwie większe miski – do jednej wrzuć wszystkie suche składniki: 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1,5 szklanki bezglutenowej mąki owsianej (lub innej bezglutenowej), 1 łyżeczkę cynamonu, 0,25 łyżeczki soli morskiej, a do drugiej: 0,3 szklanki syropu klonowego, 0,5 szklanki niesłodzonego soku jabłkowego, „jajko” z siemienia lnianego.

IMG_9935

Powoli przelewaj składniki z drugiej miski do pierwszej, cały czas mieszając mikserem.

IMG_9936

Kiedy ciasto będzie wymieszane, podziel je na 20 małych kulek.

IMG_9941

Następnie przygotuj blachę do ciasta i posmaruj ją olejem kokosowym (albo wyłóż papierem do pieczenia). Rozgniataj wcześniej przygotowane kulki bezpośrednio na blasze, tak by uzyskały pożądany kształt.

IMG_9945

W dalszej kolejności, włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 10 minut. Poczekaj aż ciastka ostygną i przełóż je masą kremową tworząc coś w rodzaju „kanapki”.

IMG_9951

Ciastka trzymaj w lodówce, najlepiej pod przykryciem, żeby nie „złapały” zapachu innego jedzenia 🙂

Składniki:

Krem

  • puszka mleka kokosowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego

Jajko z siemienia lnianego

  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • wrzątek

Ciasto

  • 1,5 szklanki bezglutenowej mąki owsianej
  • 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,25 łyżeczki soli morskiej
  • 0,3 szklanki syropu klonowego
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego
  • wcześniej wymienione „jajko” z siemienia lnianego

IMG_9934

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz