Ciasto ananasowo-marchewkowe

facebooktwitterpinterest

IMG_6360

Ustaw piecyk na 180C, a w czasie gdy będzie się nagrzewał, przygotuj resztę składników.

IMG_6352

Dokładnie zetrzyj marchew i świeżego ananasa na tarce. Wrzuć resztą składników do dużego naczynia i porządnie wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy. Przerzuć wszystko do okrągłej brytwanki o średnicy 20-25 cm.

IMG_6353

IMG_6355

Następnie, gdy piecyk osiągnie pożądaną temperaturę, piecz ciasto przez około 30 minut, do czasu aż się nie zarumieni.

IMG_6357

Składniki:

  • 1 szklanka startej marchewki (1 duża marchew)
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1/2 szklanki startego świeżego ananasa
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
  • 1/4 szklanki rodzynków
  • 1/4 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku od pieczenia eko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli

IMG_6351

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz