Ciasto cytrynowe

facebooktwitterpinterest

IMG_6606

Nagrzej piekarnik do 190°C. Wlej do dużego naczynia naturalny olej kokosowy, 2 szklanki mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej, brązowy cukier i dodaj proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera do momentu osiągnięcia w miarę jednolitej masy. Zetrzyj drobno marchewkę na tarce i dorzuć ją do masy. Następnie obierz i zetrzyj na grubej tarce małego ananasa. Przed wrzuceniem go do naczynia, dobrze wyciśnij sok! Całość porządnie wymieszaj w mikserze.

IMG_6573

Tak powstałą masę ułóż w formie wysmarowanej wcześniej olejem kokosowym.

IMG_6575

Piecz 20 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, wyciągnij je z piekarnika i odstaw, żeby ostygło. W między czasie, przygotuj polewę wrzucając do blendera następujące składniki: pokrojona kostka naturalnego tofu, sok z cytryny, syrop klonowy, mleko migdałowe lub inne roślinne, olej kokosowy. Mieszaj masę dłuższy czas, jeśli będzie zbyt płynna, dodaj trochę skrobi kukurydzianej.

IMG_6577

Gdy podstawa ciasta już wystygnie, oblej ją polewą i równomiernie rozprowadź łyżką. Ciasto warto włożyć do lodówki na godzinę, żeby polewa stężała.

IMG_6578

Podstawa:

  • 0,7 szklanki oleju kokosowego
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki wegańskiego proszku do pieczenia
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mały ananas

Polewa:

  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 0,75 cytryny (uwaga! jeśli cytryny będzie za dużo, polewa nie skrzepnie)
  • 0,5 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz