Ciasto miętowo-malinowe

facebooktwitterpinterest

final

Ciasto miętowo-malinowe

 !! UWAGA: Przed rozpoczęciem prac przeczytaj dokładnie cały przepis 🙂 !!

Dzień przed przygotowaniem ciasta, zalej pełen kubek orzechów nerkowca wodą i pozostaw na noc, by dobrze nasiąkły.

Następnego dnia:

  1. Do robota kuchennego wrzuć wszystkie składniki ciasta: 1 kubek orzechów włoskich (lub innych), 10 suszonych daktyli, 2 łyżki naturalnego kakao, 1 łyżka wody. Następnie ucieraj do momentu powstania jednolitej masy, która będzie stanowiła podstawę ciasta. Jeśli masa się nie „klei” dodaj łyżkę wody.
  2. Przenieś masę do brytwanki i rozprowadź równo po całym spodzie.
    init
  3. Przygotuj kolejną warstwę. Do blendera wrzuć wszystkie składniki: 1 kubek namoczonych orzechów nerkowca, 2 banany, 2 garści świeżych liści szpinaku (lub jedna porządnie wypełniona szklanka), 4 łyżki oleju kokosowego (najlepiej extra virgin), 2 łyżki syropu z agawy, szczypta soli i garść świeżej mięty (około połowa szklanki). Włącz blender i mieszaj do momentu osiągnięcia jednolitej masy.
    masa
  4. Otrzymaną masę przelej do brytwanki na spód i dobrze wyrównaj. Dodaj świeże maliny.
  5. Tak przygotowane ciasto wrzuć do zamrażaki na parę godzin (lub na noc).
    pre-post
  6. Pamiętaj, żeby wyciągnąć ciasto z zamrażarki na 15-20min przed podaniem, żeby się lekko rozpuściło! 🙂

cut

Podstawa:

  • 1 kubek orzechów włoskich
  • 10 daktyli
  • 2 łyżki kakao (bez cukru!)
  • 1 łyżka wody

Warstwa:

  • 1 kubek namoczonych orzechów nerkowca
  • 2 banany
  • 1 kubek liści szpinaku
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 0,5 kubka świeżych liści mięty
  • 0,5 kubka malin

pre

Podobne artykuły:

2 komentarze

  1. Maciek napisał(a):

    Wygląda super!

    PS. Przy wyliczaniu produktów w punktach wpisałaś namoczone orzechy laskowe zamiast nerkowca 🙂

Dodaj komentarz