Czekolada na zdrowie!

facebooktwitterpinterest

185899_1526956024099_2656981_n Fabryka czekolady, Bruksela

“Czekolada zmienia stare wdowy w młode i świeże kobiety, wysyłając zregenerowane wibracje w ich ciała, powodując w nich pragnienia, o których wiedzą, ale boją się mówić, do momentu, gdy tylko spróbują tej słodkiej czekolady” – tak o czekoladzie pisał w XVII wieku James Wadswurth. I poniekąd miał rację – czekolada jest od dawna znanym afrodyzjakiem i „napojem bogów”, a najnowsze badania pokazują, że potrafi wywoływać stan euforii podobny do tego, jaki osiągamy po zażyciu narkotyków.

Naukowcy odkryli, że czekolada sprzyja wydzielaniu enkefalin (peptydów opioidowych), które są naturalnymi substancjami chemicznymi mózgu powodującymi doznania podobne do tych, jakie wywołuje opium. Enfekaliny wiążą się z molekularnymi „receptorami” wrażliwymi na opiaty, co zmniejsza ból i uruchamia przyjemne odczucia. Natomiast gdy prążkowie grzbietowe (obszar mózgu odpowiedzialny za uwalnianie enkafalin) zostało pobudzone odpowiednimi lekami, ilość zjedzonej czekolady zwiększyła się dwukrotnie.

We wcześniejszych badaniach leki były stosowane do stymulowania prążkowia grzbietowego w celu uzyskania ruchu, natomiast najnowsze eksperymenty pokazują, że obszar ten jest także powiązany z zachowaniem motywacyjnym.

Prowadząca badania, dr Alexandra DiFeliceantonio przyznała, że wyniki badań wyraźnie wykazują na podobieństwo pomiędzy osobami uzależnionymi od narkotyków a osobami otyłymi.. Według dr DiFeliceantonio, “badanie pokazuje, że mózg posiada znacznie bardziej rozbudowane systemy skłaniające ludzi do nadmiernej konsumpcji niż wcześniej sądzono. (…) Zaobserwowano aktywność w tym samym obszarze mózgu w przypadku, gdy osoba otyła widzi jedzenie i gdy osoba uzależniona widzi narkotyki. Wygląda na to, że enkefaliny jako neurotransmitery mogą prowadzić do nadmiernego spożywania jedzenia oraz uzależnień u ludzi”.

Wyniki badań zespołu zostały opublikowane w amerykańskim czasopiśmie „Current Biology”. Naukowcy wysnuli wniosek, że “układ opioidowy bierze w ten sposób udział w normalnym procesie motywacyjnym, a najprawdopodobniej także w generowaniu intensywnych i patologicznych poziomów motywacji mających miejsce przy kompulsywnym objadaniu się, uzależnieniu od narkotyków i innych kompulsywnych zachowaniach”.

Z kolei w innych badaniach prowadzonych nad czekoladą skupiono się na skutkach, jakie wywołuje spożycie masła kakaowego i/lub kakao w proszku (oczywiście bez dodatku cukru!). Tłuszcze zawarte w kakao i polifenole mają bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka, m.in. zwiększają bioenergetykę mitochondriów i oddychanie komórkowe. Co ciekawe, badania wykazały też, że pojedyncza dawka flawanoli (występujących w maśle kakaowym i proszku) podwyższa krążenie ogólnoustrojowe i mikrokrążenie. Jest to ważne nie tylko ze względów czysto zdrowotnych, ale także z punktu widzenia wydolności organizmu i, co za tym idzie, wyników sportowych.

Naukowcy wykorzystali do badania 32 gryzoni, które były na takiej samej podstawowej diecie przez pierwsze 4 dni. Następnie podzielili je na dwie grupy, gdzie jednej podawano wodę destylowaną (n=16), a drugiej 10mg/kg frakcji flawanoli (n=16), które rozpuszczono w wodzie destylowanej. Naukowcy skupiali się na prędkości erytrocytów (RBC), jak również na krążeniu i mikrokrążeniu w organizmie.

Okazało się, że każdy aspekt krążenia w organizmie był znacząco podwyższony w grupie przyjmującej flawanole. Wzrosła zwłaszcza prędkość krążenia krwi i erytrocytów. Mogłoby to wskazywać, że wzrósł także przepływ krwi w mózgu, co prowadziłoby do szybszego i bardziej efektywnego przetwarzania procesów myślowych.

Średnie ciśnienie krwi było znacznie zwiększone po podaniu flawanoli. Wzrost taki utrzymywał się do 42 minut, a następnie powracał do wartości wyjściowej. Podobny wynik odnotowano dla akcji serca – początkowo wzrost wyniósł 40%, po czym zmalał do wartości wejściowej po 18 minutach od podania flawanoli. Przypomina to hipotezę dotyczącą tętna w kontekście temperatury ciała, co jest dobrym wskaźnikiem tempa metabolizmu i zdrowia tarczycy, a także ogólnego stanu zdrowia. Flawanole zwiększają tempo metabolizmu na krótki czas, co dodatkowo pozwala wierzyć w pozytywne efekty na poziomie mitochondrialnym.

Naukowcy stwierdzili, że “w wyniku badań zaobserwowano zwiększenie prędkości erytrocytów w tętnicach oraz przepływu krwi w tętnicy mięśnia dźwigacza jądra wraz z przejściowym podwyższeniem ciśnienia krwi i częstości akcji serca, po podaniu pojedynczej dawki doustnej flawanoli. W tym stanie zwiększenie naprężenia ścinającego w komórkach śródbłonka zostało potwierdzone za pomocą obserwacji mikroskopowej. Wyniki te sugerują, że mechanizm podwyższenia FMD (wazodylatacji indukowanej przepływem) po spożyciu czekolady był częściowo wywołany zwiększeniem uwalniania NO z komórek śródbłonka na skutek zwiększonego naprężenia ścinającego”.

Ogólnie wszystkie z powyższych skutków są pozytywne. Warto jednak zastanowić się, w jaki sposób informacje te mogą być przydatne dla sportowców. Stwierdzono, że kakao zmniejsza naprężenie tkanek serca. Poziom azotynów i eNOS zwiększa się mniej więcej 60 minut po spożyciu flawanoli, dzięki czemu naczynia krwionośne pracują wydajniej. Stąd, stosowanie przez niektórych kulturystów środków podwyższających ilość związku tlenku azotu przed treningiem. Okazuje się, że dzięki kakao można osiągnąć dokładnie te same efekty, a nawet więcej. Większa dawka kakao na godzinę przed większym wysiłkiem fizycznym zmniejsza obciążenie całego układu krwionośnego, teoretycznie zwiększając także jego wydolność. Jest to szczególnie przydatne w przypadku osób na diecie wysokotłuszczowej, jako że kakao zachowuje swoje właściwości nawet w warunkach hipoksji (niedobór tlenu w tkankach). Warto zatem pomyśleć o dodaniu naturalnego sproszkowanego kakao do przedtreningowego szejka białkowego, co nie tylko przełoży się na lepsze zdrowie i wyniki sportowe, ale także doda smaku. ☺

182825_1526956224104_6601533_n

180959_1526956384108_8000164_nŹródło:

Podobne artykuły:

1 Response

Dodaj komentarz