Dieta biegacza w skrócie

facebooktwitterpinterest

me run maui1Maui, Hawaje

Bieganie jest bardzo wymagającym sportem, dlatego tak ważne jest, by przestrzegać odpowiedniej diety. Poniżej dieta biegacza w skrócie:

1. Biegaj na czczo. Nie zawsze, ale czasami. Zwłaszcza, gdy trening ma się odbyć wcześnie rano i nie masz czasu lub ochoty na przygotowywanie śniadania. To, co zjesz przed bieganiem powinno być uzależnione od rodzaju treningu, który planujesz wykonać. W przypadku lekkiego treningu, trwającego nie dłużej niż godzinę, bieganie na czczo nie jest niebezpieczne dla zdrowia. Wbrew obiegowej opinii nie spowoduje też utraty masy mięśniowej. Ważne jest natomiast odpowiednie nawadnianie organizmu. Natomiast w  przypadku intensywniejszych i dłuższych treningów, warto zadbać o jakieś paliwo. Bieganie na czczo w takiej sytuacji sprawi, że szybciej się zmęczysz i trudniej będzie ci zrealizować postanowione cele.

2. Im prościej, tym lepiej. Mowa oczywiście o posiłku przedtreningowym. Powinien się on składać z lekkostrawnych produktów, nietłustych, z niedużą ilością błonnika, za to obfitych w węglowodany zapewniające odpowiednią dawkę energii, bez podrażniania żołądka.

3. Czas ma znaczenie. Pora spożywania posiłków ma kluczowe znaczenie. Ogólnie rzecz biorąc, im większy posiłek, tym dłużej zajmie jego trawienie. Dlatego posiłek przedtreningowy najlepiej zjeść przynajmniej 30 minut przed biegiem. Aczkolwiek warto pamiętać, że jest to czas minimalny i może się on różnić w przypadku różnych biegaczy. Optymalnie przerwa pomiędzy posiłkiem a treningiem powinna wynosić 60-90 minut. Z kolei posiłek potreningowy warto zjeść w ciągu godziny od zakończenia biegu, najlepiej w postaci przekąski bogatej w białko, które przyspieszy regenerację mięśni, i węglowodany, które odbudują utracone zasoby energetyczne.

4. Pij na zdrowie. Odpowiednie nawadnianie organizmu jest niezwykle ważne podczas treningu biegowego. Płyny regulują temperaturę ciała, pomagają usuwać toksyny, zapewniają odpowiednie nawilżenie stawów i wypłukują uszkodzone komórki, które mogłyby w przeciwnym razie spowodować zapalenie. Ponadto odpowiednie nawilżenie ciała pomaga powstrzymać apetyt, ponieważ często mylimy pragnienie z głodem. Warto także pamiętać, że owoce i warzywa również zawierają wodę, a do tego są pełne antyoksydantów, które sprzyjają regeneracji mięśni i wzmocnieniu odporności organizmu.

5. Równowaga to klucz do sukcesu. Nawet jeśli twoim celem nie jest utrata wagi, rozpoczynając trening biegowy musisz pamiętać o odpowiednim odżywianiu organizmu, by uniknąć kontuzji i mieć siłę na kolejne treningi. Nie sztuką jest pobiec raz na miesiąc, sztuką jest zachować regularność nawet, gdy aura za oknem bynajmniej do tego nie zachęca. Uznaje się, że 55% dziennego spożycia kalorii powinno pochodzić z węglowodanów, 25% z białka i kolejne 15-20% z tłuszczów nienasyconych. Najlepszym sposobem na uzyskanie tych proporcji jest podzielenie talerza na połowę i ćwiartki, przeznaczając każdą część na odpowiednie składniki.

6. Wyrzuć śmieci. A konkretnie oczyść swoją dietę z wszelkich wysoko przetworzonych produktów, fast foodów, gotowych posiłków typu „instant” pełnych sztucznych dodatków, słodyczy, alkoholu. Postaw na świeże warzywa i owoce, organiczne rośliny strączkowe (zwłaszcza istotne w przypadku soi, która bywa często modyfikowana genetycznie) i pełnoziarniste, naturalne makarony, ryż i pieczywo. Dzięki temu wzrośnie twój poziom energii i poprawi się ogólny stan zdrowia, m.in. obniży poziom cholesterolu i unormuje poziom cukru we krwi.

 me run mauiMaui, Hawaje

Źródło:

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz