Dżem truskawkowy

facebooktwitterpinterest

fin

Dawniej przetwory owocowe były niezwykle popularne i niemalże wszystkie sezonowe owoce były wykorzystywane do przygotowywania rozmaitych dżemów, powideł i konfitur. Obecnie zwyczaj ten nieco odszedł w zapomnienie, głównie ze względu na praco- i czasochłonność. Jako znana anty-kucharka, jak zwykle, proponuję maksymalnie prosty przepis na dżem truskawkowy.

  1. Umyj truskawki i oderwij ogonki.
  2. Następnie zasyp truskawki naturalnym cukrem trzcinowym.
  3. Rozpocznij gotowanie – na początku na dużym ogniu, po 5 minutach, zmniejsz na mniejszy ogień.

Co jakieś 10-15 min. dokładnie wymieszaj masę do czasu aż truskawki w większości się nie rozpadną (3-4 godz.).

transition

Dżem truskawkowy:

– 4kg truskawek
– 50g cukru
– dużo czasu na mieszanie 🙂

cukier

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz