Jagody Goji

facebooktwitterpinterest

goji-berries-one-of-the-healthiest-fruits-in-the-world1

Jagody goji (lycium barbarum, LB) zostały okrzyknięte „najzdrowszymi owocami świata” ze względu na swoje niezwykle właściwości przeciwutleniające. Dodatkowo, jagody te zawierają 18 różnych typów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B i liczne składniki mineralne, takie jak potas (1,13mg/100g), żelazo (9mg/100mg), wapń (112mg/100g), cynk (2mg/100g), selen (50mg/100g), a także nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy, beta-karoten i wiele innych. Jak się okazuje, jagody goji mają też duży wpływ na układ hormonalny kobiet.

W 2009 roku opublikowano w „Nutrition and Cancer” badanie, którego celem było sprawdzenie, czy jagody goji mogą mieć wpływ na układ hormonalny, a konkretnie na estrogen. Gdyby okazało się to prawdą, owoc ten mógłby być wykorzystywany w zapobieganiu rozrastania się komórek rakowych. Niektóre modulatory receptora estrogenowego były używane w przypadku raka piersi, ale ze skutkami ubocznymi. Tak więc naukowcy postanowili ugotować jagody goji i wykorzystali ich ekstrakt do leczenia komórek rakowych u ludzi (MCF-7), które normalnie wykorzystują do wzrostu hormon z grupy estrogenów – estradiol. Okazało się, że wyciąg z jagód goji zatrzymał rozwój komórek rakowych przy obecności estradiolu. Wpływ miał zarówno czas, jak i podana dawka – większa ilość jagód wykazywała silniejsze działanie.

Naukowcy zauważyli, że przy ekspozycji na ekstrakt z jagód goji, zawartość estradiolu w komórkach rakowych znacznie się malała, a koncentracja metabolitów estronu  [E1], 2-hydroksy-estronu, 16-alfa-hydroksyestronu i estriolu rosła. W związku z tym, badanie dowiodło, że jagody goji są w stanie zahamować syntezę estrogenu lub przynajmniej w pewnym zakresie zablokować jego wpływ na komórki.

Jednak to nie wszystko. Okazuje się, że ten niepozorny z wyglądu owoc może być także cennym uzupełnieniem diety sportowców ze względu na zawartość substancji pobudzającej wydzielanie hormonu wzrostu i wspomniane powyżej aminokwasy. Wśród nich znajdziemy argininę i glutaminę, która sprzyja budowaniu suchej masy mięśniowej. Dodatkowo, duża zawartość potasu wspomaga pracę przysadki mózgowej odpowiedzialnej za produkcję hormonu wzrostu. Warto też wspomnieć o niespodziewanych być może właściwościach jagód goji polegających na poprawie wykorzystywania tlenu przez organizm, co ogranicza zmęczenie podczas wysiłku fizycznego oraz zwiększa wytrzymałość i przepływ krwi. Co więcej, jagody goji są źródłem adaptogenu, czyli substancji modyfikującej reakcje ludzkiego ciała na stres. Dzięki niemu, destrukcyjne działanie stresu na organizm zostaje ograniczone, a mięśnie szybciej się regenerują.

Ponadto, jagody goji poprawiają odporność, działają przeciwstarzeniowo dzięki dużej zawartości antyoksydantów, ograniczają wypadanie i siwienie włosów, poprawiają wzrok, usprawniają pracę nerek i wątroby, regulują ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi, obniżają cholesterol.

Warto zatem dodać garść tych owoców do porannej owsianki, co nie tylko poprawi jej smak, ale również będzie korzystne dla zdrowia. ☺

Źródło:

Podobne artykuły:

1 Response

  1. kikimora napisał(a):

    Bardzo cenny wpis. Uwielbiam goji za ich herbaciany posmak, ostatnio kupuję w kilogramowych paczkach żeby mieć zapas i taniej płacić… ale nie miałam pojęcia, że te małe owocki aż tyle mogą 🙂

Dodaj komentarz