Kombucha

facebooktwitterpinterest

Kombucha, napój fermentowany na bazie wywaru herbacianego z cukrem. Wywar fermentowany przez kolonię drożdży i szczepy bakterii – zwanych potocznie grzybem, produkuje:

  • kwasy: kwas glukuronowy, prawoskrętny (L+), kwas mlekowy, kwas octowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas foliowy, śladowe ilości bursztynu, kwas malonowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy
  • minerały: żelazo, magnez, sód, potas, wapno, miedź, cynk
  • witaminy: B1, B2, B3, B6, B12 i C

W zależności od użytej herbaty proporcje występujących składników mogą się różnić. Pomimo, że nie ma jednoznacznych badań potwierdzających dobroczynny wpływ Kombuchy na zdrowie, zawartość ww. składników powinna to potwierdzać.

Rozpoczęcie własnej hodowli Kombuchy jest stosunkowo proste, jednak będzie wymagało posiadania własnej kolonii. Można ją wziąć od kogoś, kto posiada własną hodowlę lub kupić np. na Allegro; a następnie postępować zgodnie z następującymi krokami:

  1. Zagotować wodę i zalać w dużym słoju 10g herbaty (najlepiej liściastej, w tym przypadku zielonej)
  2. Dosypać 100g cukru na każdy 1 litr wody i poczekać aż ostygnie do temperatury pokojowej.
  3. Włożyć kolonię grzyba do słoja i nakryć gazą.

Po 12 dniach napój będzie gotowy (w przypadku kolejnych partii czas przygotowania będzie krótszy – około 7 dni). Gotowy napój trzeba przefiltrować np. przez gazę i przelać do szkolnych butelek. Ogólnie należy unikać metalowych przedmiotów, gdyż przyczyniają się one do skwaszenia Kambuchy.

Źródło:

 

Podobne artykuły:

7 komentarzy

  1. Herbartium napisał(a):

    Czy taki napój jest bardzo kwaśny? Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem kolonii grzyba, jednak nie wiem, czy smak jest tego wart 🙂

    • jacek napisał(a):

      Czasem w sklepach z eko żywnością można kupić w butelkach 0,3l (ostatnio widziałem w Warszawie przy Metrze Młociny), wtedy można spróbować bez pracy własnej 😉
      Ogólnie kwaśność zależy od czasu jaki przez jaki herbata będzie poddana działaniu grzyba. W momencie gdy kolonia jest już rozwinięta zazwyczaj 5-7 dni wystarczy, bo przy dłuższym traktowaniu można wyprodukować nawet ocet. Smak może być różnoraki (tak samo jak różne są herbaty – zielona, czarna, czerwona itp.); tak samo słodkością można operować, przez dodanie większej ilości cukru.

  2. Matka Polka Czytająca napisał(a):

    Nie miałam pojęcia o czymś takim 🙂

  3. Leemonka napisał(a):

    Szczerze mówiąc już od długiego czasu mam ochotę zakupić grzybka kombuchy. Może w końcu zdecyduję się. Uda się zrobić taki napój bez cukru? Np. wymienić na miód lub ksylitol?

  4. Monika napisał(a):

    Jakoś nie mam serca, zapału ani aspiracji do produkcji takich mikstur. Aczkolwiek jeśli ktoś częstuje, to nie odmówię 😉

  5. Natalia napisał(a):

    Nigdy nie szlyszalam o takim napoju ale widze ze warto sie zaglebic w ten remat.

  6. ekopozytywna napisał(a):

    W końcu zrobię ten napój! 😀

Dodaj komentarz