Kremowe ciasto

facebooktwitterpinterest

1. Najpierw przygotuj bazę do ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180C; w międzyczasie wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia, skrobię kukurydzianą i sól morską – zawartość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Do oddzielnego pojemnika wlej mleko migdałowe, ocet jabłkowy, cukier trzcinowy, olej i ekstrakt waniliowy, całość wymieszaj. Następnie wlej zawartość do miski z mąką i wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.

podstawa-pre

2. Posmaruj brytwankę odrobiną oleju kokosowego, przelej do niej uprzednio przygotowaną masę i wstaw do piekarnika. Po około 12-15 minutach, wyjmij ciasto. Odczekaj 10 minut, by nieco ostygło, po czym przełóż na drugą stronę i włóż na kolejne 10 minut do piecyka.

podstawa

3. W dalszej kolejności przygotuj krem waniliowy. Do blendera wrzuć pokrojone w kotkę tofu naturalne, sól morską oraz dodaj ekstrakt waniliowy, sok cytrynowy i ekstrakt migdałowy.

4. Na małą patelnię wlej pół szklanki mleka migdałowego i sos z agawy. Poczekaj aż się zagotuje, następnie zmniejsz ogień i podgrzewaj tak przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie dorzucaj cukier trzcinowy. Na moment zdejmij patelnię z ognia, a resztę mleka migdałowego wlej do osobnego pojemnika i rozrób je ze skrobią kukurydzianą. Następnie powoli wylewaj zawartość na patalenię. Całość gotuj przez 5 minut, dodając olej kokosowy.

 mix-pre

5. Zawartość przelej do blendera i miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy.

mix

6. Gdy będzie już gotowa, przelej ją do brytwanki i schowaj do lodówki na około 30 minut.

mix-post

7. Następnie przygotuj polewę. Na małej patelni zagotuj mleko migdałowe i zmniejsz ogień. Wrzuć czekoladę  i poczekaj aż się całkowicie rozpuści. Na koniec dodaj łyżkę oleju kokosowego i gotuj do momentu aż masa nie zrobi się gęsta.

polewa-pre

8. Gdy masa będzie już wystarczająco gęsta, odstaw patelnię, a zawartość przelej do robota kuchennego. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.

polewa

9. Poczekaj aż polewa nieco ostygnie. Po 10 minutach wyciągnij ciasto z lodówki i rozlej polewę na ciasto. Na górze ułóż świeże truskawki. 🙂

final pre-final sklad

Baza ciasta:

  • ½ szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia eko
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • ¾ szklanki mleka migdałowego (lub sojowego)
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem waniliowy:

  • 180g tofu naturalnego (osuszonego)
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soku cytrynowego
  • ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • ½ łyżki syropu z agawy
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka skrobii kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Polewa:

  • 1/3 kubka mleka migdałowego
  • 150g gorzkiej czekolady wegańskiej
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz