Lazania z cukinią i pomidorami

facebooktwitterpinterest

Przygotuj warzywa do pokrojenia – cukinię pokrój wzdłuż, a pomidory w cienkie plasterki.

zuc-raw

tom-raw

Następnie porządnie wysmaruj cukinię i pomidory oliwą z oliwek, jednocześnie posypując je mieszanką soli morskiej, pieprzu i kolendry.

zuc-tom-done

Wszystkie warzywa ułóż na blasze i włóż do piekarnika (60-80 stopni) na 2-3 godziny. Zamiast piekarnika można także użyć dehydratora (specjalnej „suszarki” do pożywienia) – ogólnie chodzi o to, by odparować nadmiar wody.

dehyd

Podczas gdy cukinia i pomidory „suszą się” w piekarniku, zajmij się przygotowaniem zamiennika sera. Wrzuć do robota kuchennego lub blendera wszystkie składniki (patrz niżej) i ucieraj do momentu uzyskania jednolitej masy.

cheese-raw

cheese-done

Gdy cukinia i pomidory już trochę przeschną, wyjmij je z piekarnika.

dehyd-done

Następnie wszystkie składniki układaj warstwami, w następującej kolejności: cukinia, pomidor, szpinak, „ser”. I gotowe!

ukladanie

laz-final

Składniki:

Lazania

  • 1 duża cukinia
  • 5 pomidorów
  • oliwa z oliwek, sól morska, pieprz i kolendra
  • 1 kubek świeżego szpinaku

Ser orzechowo-ziołowy

  • 1 kubek orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 0,25 kubka wody
  • 0,5 łyżeczki papryki, kolendry i soli morskiej
  • 1 ząbek czosnku

skaldniki

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz