Orkiszowe spaghetti z sosem pomidorowo-pokrzywowym

facebooktwitterpinterest

1

Zacznij od przygotowania sosu. Odkrój cebulki od szczypiorka i pokrój je w drobne kostki. Podobnie zrób z pieczarkami w rozmiarze zbliżonym do cebuli. Przygotuj głębszy garnek – na  sam spód wlej dwie łyżeczki oleju kokosowego i wcześniej pokrojone warzywa. Całość wymieszaj i podduszaj na średnim ogniu przez ok. 20 minut.

2

W trakcie gotowania, pokrój w kostkę wszystkie pomidory, posiekaj szczypiorek i pokrzywę.

3

Gdy cebula z pieczarkami będzie już gotowa, dorzuć resztę pokrojonych składników do garnka.

4

Przykryj pokrywką i na wolnym ogniu poczekaj aż pomidory trochę się rozgotują – około 20 minut.

5

W międzyczasie nalej wody do drugiego garnka – gdy woda się już zagotuje wrzuć makaron spaghetti. My wykorzystaliśmy ekologiczny makaron orkiszowy.

Po 7 minutach makaron jest gotowy do odsączenia – i sos również powinien być już gotowy do podania.

Bon appétit! 🙂

6

 Sos:

– 5 dużych pomidorów
– 2 małe cebulki ze szczypiorkiem
– 4-5 niewielkich pokrzyw
– 5 pieczarek
– ½ pęczka szczypiorku
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
– 400g makaronu orkiszowego eko

Przykryj pokrywką i na wolnym ogniu poczekaj aż pomidory trochę się rozgotują – około 20 minut.

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz