Pasta awokado curry

facebooktwitterpinterest

avocado3

Pasta awokado curry to pikantna bomba kwasów tłuszczowych Omega-3 o działaniu przeciwzapalnym.

Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste:

1. Do robota kuchennego wrzuć siemię lniane w łupinkach i dokładnie je zmiel. Następnie zalej gorącą wodą, tak aby zawarte w nim kwasy tłuszczowe były jak lepiej przyswajalne. Generalnie siemię lniane powinno się spożywać tylko w takiej formie, czyli zmielone i na gorąco, by w pełni skorzystać z jego cennych walorów odżywczych.

2. Dorzuć garść orzechów i miksuj aż powstanie w miarę jednolita masa.

3. Wrzuć pokrojone awokado, dosyp sproszkowane curry i dodaj ostry sos tabasco (w zależności od upodobań). Następnie zmiksuj wszystkie składniki aż do osiągnięcia jednolitej masy.

avocado2

Pasta idealna do kanapek, ale nadaje się również jako dip do warzyw.

PASTA:

  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 awokado (najlepiej dojrzałe)
  • 20-30 ml gorącej wody
  • 1 łyżka curry
  • pikantny sos tabasco

avocado1

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz