Pikantny kalafior

facebooktwitterpinterest

kalafior-mainPikantny kalafior to bardzo smaczna i zdrowa przekąska do wielu dań. Może być również spożywany jako przystawka, ale należy pamiętać, że jest naprawdę bardzo ostry!

Krok pierwszy

kalafior-beginning

Przygotowanie zajmuje zaledwie parę minut, więc zanim w ogóle przystąpisz do pracy, ustaw piekarnik na temperaturę 200oC, by zdążył się odpowiednio nagrzać.

Krok drugi

Przygotuj sos, w którym namoczysz kalafior. Wszystkie składniki z listy należy wrzucić do miseczki i porządnie utrzeć.

kalafior-konik

kalafior-polewa

Krok trzeci

Na blachę wylej jedną łyżeczkę oliwy z oliwek i dokładnie rozsmaruj. Następnie namocz cały kalafior w przygotowanym sosie i ułóż główki na blasze.

kalafior-almost

kalafior-ready

Po 30 minutach, sprawdź, czy kalafior jest miękki (np. widelcem) – jeśli tak, wyciągnij go z piekarnika.

Et voilà! Danie gotowe do spożycia! 🙂

SOS:

  • 1 łyżka pikantnego chilli
  • 2 łyżki curry
  • 6 łyżek mleka orzechowego lub innego
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka soli

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz