Problemy z trawieniem – FODMAPS

facebooktwitterpinterest

owoce indie

FODMAPS, czyli grupa węglowodanów o krótkim łańcuchu, którą cechuje bardzo uboga absorpcja w jelicie cienkim. Badania pokazują, że osoby, które wyeliminowały FODMAPS ze swojej diety odnotowały znaczną poprawę trawienia (1).  W szczególności, naukowcy stwierdzili, że „u wszystkich uczestników, objawy żołądkowo-jelitowe regularnie ustępowały na skutek ograniczonego spożycia produktów z kategorii FODMAPS, ale jednocześnie znacząco się pogorszyły w momencie włączenia do diety glutenu lub białka serwatkowego”. Mimo iż FODMAPS są powszechnie uznawane za „zdrowe jedzenie”, u niektórych mogą powodować takie dolegliwości jak wzdęcia, biegunki, bóle i skurcze brzucha. Jako, że nie są całkowicie trawione, pozostawiają po sobie „odpadki” będące pożywką dla bakterii. A gdy bakterie się nimi karmią i rozmnażają, zaczynają fermentować w jelicie, co z kolei prowadzi do powstawania gazów.

FODMAP to skrót od Fermentowanych Oligo-, Di- i Mono-sacharydów oraz Polioli, czyli cukrów, których organizm nie jest w stanie strawić. Oprócz zaburzenia całej flory bakteryjnej jelit, FODMAPS mogą także przyczyniać się do nasilania depresji, uczucia zmęczenia, bólu głowy i problemów z koncentracją (co ma sens, biorąc pod uwagę fakt, iż nasze ciało tworzy znaczną liczbę neuroprzekaźników w jelicie – czyli de facto ustanawia połączenie mózg-jelito).

FODMAPS to:

1. Owoce, agawa i miód

Fruktoza, czyli monosacharyd znajdujący się w owocach. Owoce obfitujące we fruktozę to m.in. melony i cytrusy. Owoce zawierające poliole (alkohole polihydroksylowe ) to jabłka, brzoskwinie i gruszki. Również wiele słodzików zawiera fruktozę, np. syrop kukurydziany, a prócz tego miód i agawa. Poza tym, fruktoza jest podstawowym składnikiem większości żeli i napojów energetycznych dla sportowców.

2. Rośliny strączkowe

Oligosacharydy to węglowodany zawierające od dwóch do dziesięciu reszt monosacharydów. Znajdują się w większości roślin strączkowych, m.in. w soczewicy. Maltodekstryna, czyli mieszanina poli- i oligosacharydów, to podstawowy składnik większości żeli energetycznych.

3. Pszenica, cebula i kapusta

Pszenica to także oligosacharyd, a prócz tego zawiera fruktany, czyli łatwo fermentujące oligosacharydy złożone z łańcucha fruktozy. Pszenica jest dodawana do wielu batonów sportowych i innych „przekąsek” energetycznych. Poza tym, fruktany występują w warzywach z rodziny krzyżowych, takich jak kapusta, kalafior, cebula, szalotka i czosnek.

4. Nabiał

Laktoza, czyli cukier mleczny, jest sacharydem, utworzonym z dwóch cukrów prostych, glukozy i galaktozy. Występuje w produktach mlecznych i znacznie częściej powoduje problemy trawienne, gdy występuje w formie niesfermentowanej.

5. Alkohole cukrowe

Alkohole cukrowe, czyli ksylitol, malitol i sorbitol, znajdują się w wielu produktach dietetycznych „bez cukru” oraz tych przeznaczonych dla diabetyków. Ponadto występują w paście do zębów i gumie do żucia.

Pełna lista FODMAPS dostępna jest tutaj:

http://www.ibsdiets.org/fodmap-diet/fodmap-food-list/

Oczywiście, nie chodzi o wyeliminowanie wszystkich produktów z kategorii FODMAPS, ponieważ generalnie są to zdrowe i bardzo wartościowe pokarmy. Niemniej w przypadku długotrwałych problemów trawiennych, o niewyjaśnionym podłożu, warto spróbować przez parę tygodni nie spożywać FODMAPS, by sprawdzić, czy nastąpiła jakakolwiek poprawa.

Bibliografia:

1. Biesiekierski, J. (2013). „No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates. Gastroenterology”, 145(2), 320-28

Źródło:

Podobne artykuły:

1 Response

  1. 26 stycznia 2015

    […] wagę do tego, by uczestnicy nie spożywali żadnych produktów z tzw. kategorii FODMAPS (więcej: http://www.vegangirl.pl/problemy-z-trawieniem-fodmaps/ ) i ograniczali nabiał. Dodatkowo, naukowcy zainteresowali się wpływem diety bezglutenowej na […]

Dodaj komentarz