Ryż na zdrowie!

facebooktwitterpinterest

ryzz

Dzięki badaniom przeprowadzonym przez dr Theresę Nicklas z Baylor College of Medicine, w Houston, USA, ryż powrócił na piedestał. I bardzo dobrze, bo to bogate źródło fosforu, potasu, magnezu, wapnia, cynku, żelaza, witamin z grupy B i błonnika. Pełnoziarnisty ryż zawiera ok. 24% skrobi, 2,5% białka, 0,8% tłuszczów  (w kiełku) i 1,4% błonnika. Jest to zdecydowanie najlepsze źródło węglowodanów.

Badanie przeprowadzone przez zespół dr Nicklas wykazało, że zwiększona konsumpcja ryżu sprzyja lepszemu poborowi substancji odżywczych i poprawia ogólną jakość diety u osób dorosłych. Ci badani, którzy zwiększyli spożycie ryżu jednocześnie zwiększyli ilość warzyw, owoców i roślin strączkowych w swojej diecie, ograniczając tym samym ilość kwasów nasyconych i dodanego cukru. Eksperyment prowadzono na 14,386 ochotnikach w latach 2005-2010. Zgodnie z wypełnianymi przez nich ankietami, ryż – niezależnie od tego czy biały czy brązowy – sprzyjał przestrzeganiu zdrowszej diety i pomagał uzupełniać niedobory składników odżywczych.

Przyjrzymy się zatem nieco dokładniej ryżowi. Ryż biały to ryż przetworzony, z którego usunięto zewnętrzne warstwy i pozostawiono jedynie bielmo, czyli tkankę miękiszową, która mimo iż największa, jest najmniej wartościowa. Ryż biały jest zatem nieco uboższy w składniki odżywcze. Zawiera znacznie mniej błonnika, jak również witamin i minerałów. Ryż brązowy posiada także niższy indeks glikemiczny, co sprawia, że dłużej się rozkłada w organizmie i na dłużej daje poczucie sytości. Badanie przeprowadzone przez Sun, Q., Spiegelman, D., van Dam, R.M., Holmes, M.D., Malik, et al. (ang. White rice, brown rice, and risk of type 2 diabetes in US men and women; Biały ryż, brązowy ryż a ryzyko cukrzycy typu II u mężczyzn i kobiet w Stanach Zjednoczonych) pokazało, że im większa konsumpcja ryżu brązowego, tym ogólnie zdrowszy tryb życia i profil dietetyczny, łącznie z większą aktywnością fizyczną, mniejszą masą ciała i niepaleniem papierosów. Osoby takie częściej też sięgały po owoce i warzywa, a ograniczały spożycie czerwonego mięsa i tłuszczów typu trans. Zwiększona konsumpcja ryżu wiązała się również ze zwiększoną konsumpcją ziaren i roślin strączkowych.

Jakie dokładnie korzyści wiążą się ze spożywaniem ryżu? Oprócz bogactwa witamin i minerałów (podstawowe źródło witaminy B1), ryż reguluje i poprawia także ruchy jelit, co usprawnia metabolizm, stabilizuje poziom cukru we krwi opóźnia procesy starzenia się organizmu (poprawia stan skóry), wspiera pracę układu odpornościowego i działa profilaktycznie w przypadku takich chorób jak  czerwonka, choroba serca i nowotwory. Naukowcy uważają, że właściwości przeciwrakowe ryżu wiążą się z dużą zawartością nierozpuszczalnego błonnika, który odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu rozwojowi i metastazie (przerzutowi) komórek rakowych (szczególnie rak jelita grubego). Jednak prócz błonnika, ryż stanowi także bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak witamina C, A, związki fenolowy i flawonoidy, które pomagają oczyszczać organizm z wolnych rodników. Wolne rodniki to produkty uboczne metabolizmu komórkowego, które  mogą spowodować poważne uszkodzenie narządów wewnętrznych i mutacje zdrowych komórek w komórki rakowe. W związku z tym, zwiększanie poziomu przeciwutleniaczy, np. poprzez dodawanie ryżu do codziennych posiłków, jest niezwykle ważne dla zdrowia.

Na koniec, warto zaznaczyć, że w wielu krajach azjatyckich ryż stanowi podstawę diety. Zazwyczaj w krajach tych nie ma problemów z wieloma chorobami cywilizacyjnymi, z epidemią otyłością łącznie, które nękają współczesny Zachód. Warto zatem brać przykład z tych kultur i nie obawiać się „złych węglowodanów”.

9328_1100904053066_7839482_n
Pola ryżowe na Bali
9328_1100904093067_321368_n

Źródło:

Podobne artykuły:

1 Response

Dodaj komentarz