Witariański sernik z polewą truskawkową

facebooktwitterpinterest

Wrzuć migdały, orzechy włoskie, daktyle, sól morską i aromat waniliowy do blendera.

IMG_3379

Całość dokładnie i drobno wymieszaj.

IMG_3382

Następnie umieść ją na podstawie do brytfanki (30 cm) posmarowanej wcześniej olejem kokosowym, ugnieć i odstaw na bok.

IMG_3383
W dalszej kolejność wrzuć do blendera wszystkie składniki warstwy „serowej” (orzechy nerkowca namaczane ok. 12 h lub dłużej, mleko kokosowe, olej kokosowy, suszone daktyle, sok z cytryny ) i wymieszaj je do momentu uzyskania jednolitej masy.

IMG_3385
Wylej masę do brytfanki z wcześniej przygotowaną podstawą i włóż na 2 godziny do zamrażarki.

IMG_3391
Po dwóch godzinach utrzyj w blenderze truskawki, rodzynki i sok z cytryny.

IMG_3399

Wyciągnij brytfankę z zamrażalnika.
Przed dodaniem polewy warto pokroić ciasto, dzięki czemu każdy jego kawałek zostanie równomiernie polany. 🙂

IMG_3401

Składniki:

Podstawa

  • 120g migdałów
  • 55g orzechów włoskich
  • 40g daktyli
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 0,25 łyżczeki soli

Warstwa „serowa”

  • 225g namoczonych orzechów nerkowca (ważone przed namoczeniem)
  • 230g mleka kokosowego
  • 50g oleju kokosowego
  • 20g daktyli
  • 30g soku z cytryny (jedna średni cytryna)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,25 łyżeczki soli

Polewa truskawkowa

  • 300g truskawek
  • 25g rodzynek
  • 15g soku z cytryny (ok. połowa świeżej cytryny)

IMG_3376

Podobne artykuły:

6 komentarzy

  1. kulinarnyJa napisał(a):

    Uwielbiam takie słodkości, z chęcią skorzystam z Twojego przepisu. Pyszności 🙂

  2. Rytmy Natury napisał(a):

    Zachęcająco wygląda 😉

  3. Aneta Sławek Grenda napisał(a):

    Brzmi znakomicie, a jeszcze lepiej wygląda 🙂 Pyszności 🙂 Zapewne ,,niebo w gębie,, 🙂

  4. tourneefaramuszki napisał(a):

    Bardzo smacznie to wygląda 🙂 chyba spróbuję, póki truskawki są najsmaczniejsze

  5. Kamil Radlak napisał(a):

    Jakie to musi byc dobre 🙂 uwielbiam kazdego rodzaju sernik 🙂

  6. CocoRose napisał(a):

    Prosty a na pewno pyszne bo składniki mówią same za siebie, świetny przepis!

Dodaj komentarz