Super pożywienie

facebooktwitterpinterest

IMG_3984

Czy istnieje pożywienie, które zawierałoby w sobie dokładnie wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia? Niemożliwe? A jednak! I bynajmniej nie jest tu mowa o mięsie ani innym produkcie odzwierzęcym, ale o mało znanej roślinie morskiej stanowiącej początkowe ogniwo w łańcuchu pokarmowym. Naukowcy NASA odkryli, że to właśnie ona stanowi pożywienie dla ponad 99% organizmów żyjących w oceanie. Ponadto, okazało się, że roślina ta wspomaga również produkcję tlenu (do 90%) na całej planecie Ziemi, co jest naprawdę imponującym wynikiem biorąc pod uwagę możliwości drzew.

Fitoplankton morski to mikroskopijny organizm roślinny występujący na całym świecie w ponad 40 tyś. różnych odmianach. Każda z nich odpowiada za inną funkcję wspomagającą życie oceanu. Liczne badania kliniczne udowodniły, że niektóre z nich stanowią także idealne źródło niezbędnych składników odżywczych dla człowieka. Okazało się, że profil niektórych odmian fitoplanktonu idealnie odpowiada profilowi odżywczemu człowieka. Roślina odpowiada bowiem za przekształcanie surowców nieorganicznych (takich jak woda morska, minerały, światło słoneczne i dwutlenek węgla) w ponad 100 jadalnych i organicznych składników odżywczych – m.in. witamin, minerałów, pełnego profilu aminokwasowego (!), podstawowych kwasów tłuszczowych (głównie EPA i w zależności od odmiany także DHA), karotenoidów, pigmentów, cennych enzymów i wiele, wiele innych.

Jednak to co jest najważniejsze to wysoka biodostępność tych składników. Zwłaszcza EPA, czyli kwasu eikozapentaenowego (organicznego związku chemicznego z grupy kwasów omega 3), stanowiącego paliwo dla mózgu, serca, oczu i całego układu nerwowego. Biodostępność jest wysoka, ponieważ każda komórka rośliny zawiera miliony nano-składników odżywczych, które zostają uwalniane po jej spożyciu i przedostają się do naszego organizmu. Z kolei organizm dokładnie wie, co zrobić z każdą, nawet najmniejszą cząsteczką.

Badania nad fitoplanktonem prowadzono już od wczesnych lat 60-tych. Próbowano założyć specjalną „hodowlę” w oceanie, ale z uwagi na fakt, że nigdy nie było wiadomo, w którym miejscu na świecie pojawia się dana odmiana, było to niemożliwe. Przełom nastąpił dopiero w 1982 roku, gdy odnaleziono specjalny typ najlepszy pod względem profilu odżywczego dla człowieka. Jednak potrzeba było kolejnych 20 lat, by opracować zaawansowaną technologię umożliwiającą prawidłowe i przede wszystkim bezpieczne hodowanie fitoplanktonu na lądzie w jego naturalnym siedlisku stworzonym dzięki foto-bioreaktorom.

Bioreaktory to wysoce zaawansowane urządzenia pozwalające na prowadzenie wielu procesów mikrobiologicznych, enzymatycznych i hodowlę komórek. Dzięki nim hodowlany fitoplankton otrzymuje dokładnie takie same warunki jak w oceanie, jednak pozbawione wielu zanieczyszczeń. Mimo iż „hodowla” wykorzystuje naturalną wodę oceaniczną jest ona wcześniej odpowiednio filtrowana za pomocą złożonych procesów, tak by pozbyć się jakichkolwiek niepożądanych elementów. W efekcie nowy fitoplankton żywi się ultra-czystą wodą z oceanu i naturalnym światłem słonecznym umożliwiającym mu rozmnażanie się.

Co dokładnie znajdziemy w fitoplanktonie?

Alanina

Kwas arachidynowy

Kwas arachidonowy

Arginina

Kwas asparaginowy

Astaksantyna

Betakaroten

Bioflawonoidy

Biotyna

Bor

Wapń

Kwas dekanowy

Chlorofil

Chrom

Kobalt

Miedź

Cysteina

DHA

Kwas eikozadienowy

EPA

Eicosatrienoic Acid

Kwas eikozenowy

Kwas elaidynowy

Kwas foliowy

GLA

German

Kwas glutaminowy

Glutamina

Glicyna

Glikogen

Kwas heptadekanowy

Histydyna

Jod

Żelazo

Izoleucyna

Kwas laurynowy

Leucyna

Kwas lignocerynowy

Kwas linolowy

Kwas tłuszczowy omega-6

Kwas linolenowy

Lizyna

Magnez

Mangan

Metionina

Metylokobalamina

Molibden

Kwas mirystynowy

Kwas mirstooleinowy

Niacyna (witamina B3)

Nikiel

Kwas nonadekanowy

Kwas nukleinowy

Kwas oleinowy

Kwas palmitynowy

Kwas pantotenowy

Kwas pentadekanowy

Fenyloalanina

Fosfor

Potas

Prolina

Ryboflawina

S.O.D.

Seryna

Krzem

Sód

Kwas stearynowy

Substancja P

Teanina

Tiamina

Treonina

Kwas trikaprynowy

Tyrozyna

Walina

Wanad

Witamina B6

Witamina B12

Witamina C

Witamina E

Cynk

Podstawowe zalety:

– idealne połączenie składników odżywczych, m.in. sprzyjające produkcji glutationu określanego mianem najsilniejszego przeciwutleniacza,

– naprawa DNA, stymulacja produkcji hormonu wzrostu i komórek macierzystych,

– naturalne barwniki, takie jak np. chlorofil, pomagają oczyszczać organizm z metali ciężkich i toksyn, lepsza praca wątroby,

– regulacja poziomu leukocytów dzięki wspomaganiu pracy układu odpornościowego (glikogen),

– większy poziom energii, lepsza jakość snu

– poprawa funkcjonowania układu trawiennego (brak zaparć, biegunek, wzdęć, skurczów)

– poprawa funkcjonowania układu krążenia i pracy serca

– regulacja poziomu cholesterolu i cukru we krwi

– zmniejszenie bóli stawów i ograniczenie stanów zapalnych

– poprawa wzroku

Fitoplankton można zamówić bezpośrednio u producenta, co niestety wiąże się z dość wysokimi kosztami przesyłki z USA. Niemniej warto spróbować. Produkt jest dość wydajny, a jego jedyną wadą jest specyficzny „rybi” smak i zapach, co może niektórym przeszkadzać. Fitoplankton można pić dodając bezpośrednio do szklanki z wodą, do soków lub potraw nie poddanych obróbce termicznej.

science_nanno_beakers

Źródło:

Podobne artykuły:

1 Response

  1. 2 lipca 2014

    […] z takich produktów, który osobiście stosuję od pewnego czasu jest fitoplankton morski (więcej: http://vegangirl.pl/super-pozywienie/), roślina okrzyknięta mianem „super food” ze względu na idealny wręcz skład odżywczy. […]

Dodaj komentarz