Wapń nie tylko w nabiale

facebooktwitterpinterest

Calcium_chloride_CaCl2

Wapń to pierwiastek chemiczny kluczowy dla prawidłowego rozwoju kości i niektórych ścian komórkowych. Jego niedobór powoduje we wczesnym stadium skurcze mięśni, bóle stawów i mrowienie kończyn. Późniejsze objawy są znacznie poważniejsze i obejmują m.in. utratę zębów, częste złamania kości, a nawet problemy z chodzeniem. Zdrowe kości są więc niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu ruchowego. Oprócz wapnia, kościec potrzebuje także białka, fosforu, witaminy D, sodu i regularnego ruchu. Zalecana dawka wapnia wynosi ok. 500 mg dziennie.

Badanie przeprowadzone w 2007 roku przez zespół europejskich naukowców (Appleby P, Roddam A, Allen N, Key T. Comparative fracture risk in vegetarians and nonvegetarians in EPIC-Oxford. Eur J Clin Nutr 2007) wykazało, że weganie byli o 30% bardziej narażeni na złamania niż osoby spożywające mięso, ale nie wynikało to stricte z faktu wyeliminowania wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego z diety, ale z niskiej podaży wapnia. Gdy ci sami naukowcy zbadali wegan przyjmujących przynajmniej 525 mg wapnia dziennie, okazało się, że wcale nie byli oni bardziej narażeni na złamania kości niż mięsożercy.

Jednak w powszechnym mniemaniu uznaje się, że najlepszym źródłem wapnia jest nabiał, więc weganie siłą rzeczy muszą być narażeni na jego niedobór. Nic bardziej mylnego! Pierwiastek ten występuje również w wielu produktach roślinnych, a kluczem do sukcesu, jest odpowiednio zbilansowana dieta. Niedobory są problemem każdego, kto nie przykłada odpowiedniej wagi do tego, co ląduje na jego talerzu, niezależnie od faktu czy spożywa mięso/nabiał czy też nie. Poniższa tabela przedstawia porównanie zawartości wapnia w roślinach w porównaniu z pełnotłustym mlekiem:

Jak widać, źródeł roślinnych wapnia jest całkiem sporo, ale z niektórych roślin pierwiastek ten jest, oczywiście, lepiej przyswajany przez oragnizm niż z innych. Przykładowo, warzywa o niskiej zawartości szczawianów (jarmuż, rzepa, bok choy, brokuł) zawierają większe ilości dobrze wchłanianego wapnia. Z kolei niektóre rośliny strączkowe i warzywa o wysokiej zawartości szczawianów, jak np. szpinak, mimo iż posiadają sporo wapnia, nie mogą się poszczycić jego dobrą absorpcją przez organizm. Sporo wegan unika regularnego spożycia zielonych warzyw liściastych lub roślin strączkowych, co może prowadzić do niedoboru wapnia. Dieta wegańska również może być niezdrowa, jeśli jest mało urozmaicona i składa się głównie z wysoko przetworzonych wegańskich zamienników mięsa. Podstawą zdrowej diety są przede wszystkim świeże warzywa i owoce, które prócz wapnia zawierają również wiele innych cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Na koniec, warto zaznaczyć, że zdrowe kości to nie tylko zasługa odpowiedniej ilości wapnia w diecie, ale również (a może nawet przede wszystkim) regularnych ćwiczeń. Aktywność fizyczna ma bowiem ogromny wpływ na gęstość mineralną kości u osób w okresie dojrzewania. Badania pokazują, że regularny ruch w młodym wieku ma znacznie większe znaczenie niż odpowiednia ilość wapnia (Lanou AJ, Berkow SE, Barnard ND. Calcium, dairy products, and bone health in children and young adults: a reevaluation of the evidence. Pediatrics 2005).

Źródło:

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz