Wegańska pizza z „mozzarellą”

facebooktwitterpinterest

IMG_6861

Zacznij od przygotowania „mozzarelli”. Wrzuć wszystkie składniki (orzechy nerkowca, skrobię kukurydzianą, oliwę z oliwek, ząbek czosnku, sól, cytrynę i wodę) do blendera i porządnie wymieszaj.

Następnie wlej masę na patelnię i gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając do momentu aż znaczna ilość wody nie odparuje (ok. 10-15 minut). Gdy masa stanie się gęsta, odstaw patelnię na bok.

IMG_6783

Podczas gdy masa będzie stygła, zajmij się przygotowaniem ciasta. Wrzuć wszystkie składniki do głębokiego naczynia i ugniataj przez 10 minut.

IMG_6781 IMG_6784

Weź kolejną głęboką patelnię i wrzuć na nią starte ząbki czosnku, oregano, bazylię, olej kokosowy, sól i pieprz. Smaż czosnek do momentu aż się zarumieni, a następnie dorzuć pomidory. Sos podsmażaj na patelni do zagęstnienia.

IMG_6788 IMG_6789 IMG_6790 IMG_6791

Podziel ciasto na dwie części i rozsmaruj na nim sos. Następnie rozłóż na górnej warstwie wybrane dodatki (u mnie: pieczarki i bakłażan) i uprzednio przygotowaną mozarrellę.

IMG_6859

Pizzę piecz w piekarniku (190 stopni) przez 15 minut.

IMG_6860

Weganella (wegańska mozzarella)

  • 0,5 szklanki namoczonych orzechów nerkowca
  • 1 kubek gorącej wody
  • 2,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Ciasto

  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 kubek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sos

  • 1 puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki bazyli
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Podobne artykuły:

2 komentarze

  1. sklep wege napisał(a):

    bardzo chcę zrobić taką pizzę!!!!

Dodaj komentarz