Wegańskie babeczki

facebooktwitterpinterest

ready

Krok pierwszy – podstawa

Wrzuć wszystkie składniki wymienione na liście (orzechy, daktyle, olej kokosowy, syrop klonowy) do robota kuchennego i mieszaj do momentu powstania jednolitej masy. Można używać różnych rodzajów orzechów, ja wybrałam orzechy brazylijskie, włoskie i migdały.

podstawa

podstawa-przed-i-po

Krok drugi

Nałóż do każdej z foremki około dwóch łyżek stołowych masy i ubij ją na płasko. Masa powinna utworzyć podstawę o grubości ok. 1cm. Następnie umieść foremki w zamrażalniku, by masa utwardziła się, a Ty przygotuj nadzienie.

podstawa-freeze

Krok trzeci – nadzienie

Wrzuć wszystkie składniki wymienione na liście (tofu, mleko sojowe lub inne, syrop klonowy, olej kokosowy, cytryna) do blendera. Włącz blender i ucieraj wszystko aż osiągniesz kremową konsystencję. Po zmieszaniu posmakuj nadzienie – teraz jest odpowiedni moment, by dodać jakieś dodatkowe składniki, jeśli chcesz uzyskać smak inny niż cytrynowy – ja dodałam dwie łyżki mrożonych jagód i dzięki otrzymałam bajkowy fiolet.

polewa-ing

 

polewa

Krok czwarty

Wyjmij foremki z zamrażalnika i nalej przygotowany w kroku trzecim krem. Gotowe babeczki włóż  z powrotem do zamrażarki, aby wszystko dobrze się utwardziło. W zależności od płynności masy, babeczki można trzymać albo w lodowce albo w zamrażarce. W moim przypadku najlepiej sprawdziło się trzymanie babeczek w zamrażarce. Pamiętaj, żeby wyciągnąć je z zamrażarki ok. 8-10 min przed zjedzeniem. W przeciwnym razie będę zbyt zimne i za twarde.

final

ready

Składniki do przygotowania 12 babeczek:

PODSTAWA:

  •     1 1/2 szklanki orzechów (brazylijskie, migdały, włoskie)
  •     1/2 szklanki suszonych daktyli
  •     2 łyżki stołowe oleju kokosowego
  •     2 łyżki stołowe syropu klonowego

NADZIENIE:

  •     1 szklanka orzechów nerkowca
  •     1/3 szklanki tofu
  •     1/2 szklanki mleka sojowego/orzechowego/migdałowego
  •     1/4 szklanki syropu klonowego
  •     2 łyżki stołowe oleju kokosowego
  •     1 cytryna (sok)
  •    2 łyżki stołowe jagód (do smaku i koloru, można tez użyć większej ilości cytryny, kakao lub malin)

Źródło:

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz