Wegańskie chili

facebooktwitterpinterest

IMG_6604

Na głęboką patelnię wlej oliwę z oliwek i przez około 5 minut podduszaj na średnim ogniu czerwoną i białą cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj szczyptę soli morskiej.

IMG_6592

Następnie dorzuć do papryczki jalapeños, seler i czerwoną paprykę. Podduszaj przez kolejne 5-7minut aż papryka zmięknie, od czasu do czasu mieszając.

IMG_6596

Dorzuć pomidory, wegetariański bulion warzywny i pastę pomidorową. Dobrze zamieszaj i podkręć trochę ogień.

IMG_6597

Na koniec dodaj pozostałe składniki: białą i czerwoną fasolę, sproszkowane chili, kminek, oregano, sól i pieprz. Duś przez kolejne 10-15 minut, aż całość zgęstnieje. Dodaj przyprawy dla smaku.

IMG_6601

Podawaj z wegańskim majonezem i świeżą pietruszką.

Składniki:

  • 1,5 łyżki oleju z oliwek
  • 1 duża biała cebula (pocięta w kostkę)
  • 1 średnia czerwona cebula (pocięta w kostkę)
  • 2 łyżki (ok. 4 ząbki) czosnku startego na drobnej tarce
  • 2 papryczki jalapeños (pocięte w kostkę)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 szklanka selera (pociętego w kostkę)
  • 1 puszka pomidorów bez skórki wraz z sosem pomidorowym (pociętych w kostkę)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 80g pasty pomidorowej 30% (jeden mały słoik)
  • 1 puszka białej fasolki (odcedzona i przepłukana)
  • 1 puszka czerwonej fasolki (odcedzona i przepłukana)
  • 2 łyżki chili (dla lubiących dość ostre danie, w innym przypadku nieco mniej)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej (do smaku)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 natka pietruszki (poszatkowana)

IMG_6590

Podobne artykuły:

4 komentarze

  1. Często robię chili, przy czym w mojej wersji używam pokruszonego twardego tofu i dużo wędzonej papryki (ostatnio sypię ją chyba do wszystkiego ;-)). W Twoim przepisie natomiast spodobał mi się seler naciowy, którego ja chyba zbyt mało używam w kuchni, a jest świetnym, chrupiącym dodatkiem.

  2. Wygląda super, ciekawa jestem czy jest bardzo ostre? Lubię pikantne potrawy, ale bardzo ostrych nie zjem 🙂

  3. Karolina napisał(a):

    Uwielbiam kuchnię meksykańską, więc myślę że smakowało by mi to danie na pewno 😉

  4. Magdalena napisał(a):

    Wygląda rewelacyjnie i pewnie też tak smakuje ! Osobiście lubię wszystko co jest z mięsem dlatego zmotyfikowałabym przepis tylko o to 🙂

Dodaj komentarz