Wegańskie tiramisu bezglutenowe

facebooktwitterpinterest

IMG_3023

Do miski wrzuć suche składniki brownie (mąka migdałowa, płatki owsiane, kakao i proszek do pieczenia) i porządnie wymieszaj.

IMG_2997

 

Następnie dodaj do rondla len mielony, zalej mlekiem migdałowym i syropem klonowym. Podgrzewaj masę do momentu zagotowania, po czym wrzuć wegańską czekoladę. Całość mieszaj na bieżąco, aby zapobiec przypaleniu.

IMG_2999
Kiedy cała czekolada się roztopi, a masa będzie jednolita, dodaj olej kokosowy i cukier. Doprowadź do wrzenia i zdejmij garnek z ognia. Tak przygotowaną masą zalej suche składniki i całość porządnie wymieszają.

IMG_3001
Rozprowadź ciasto w brytfance uprzednio posmarowanej olejem kokosowym (albo wyłożonej papierem).

IMG_3004

Nastaw piecyk na 180 stopni, ale nie wstawiaj jeszcze do niego ciasta; kiedy piecyk będzie się nagrzewał, zajmij się przygotowaniem górnej warstwy – „sernika”.

Wrzuć wszystkie składniki (tofu, mąka migdałowa, olej kokosowy, cukier trzcinowy, ekstrakt wanilii i sok z cytryny) do blendera. Wszystko porządnie wymieszaj, tak by powstała zbita kremowa masa. Dodaj parę kropli cytryny dla smaku.

IMG_3011

Następnie przelej masę do wcześniej przygotowanej brytfanki.

IMG_3013

Kiedy piecyk będzie już nagrzany włóż do niego ciasto. Czas pieczenia to około 30-35 min. (albo do momentu, aż górna warstwa zapiecze się w całości i nabierze złocistego, rumianego koloru).

Wystaw ciasto z piecyka i poczekaj aż zupełnie ostygnie.

Warstwa brownie:

  • 70g mąki migdałowej
  • 30g płatków owsianych bezglutenowych
  • 20g kakao
  • 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8g lnu mielonego
  • 25g mleka migdałowego
  • 110g syropu klonowego
  • 85 gorzkiej czekolady wegańskiej
  • 18g oleju kokosowego
  • 30g cukru trzcinowego nieratyfikowanego

Warstwa „sernika”:

  • 220g tofu naturalnego
  • 15g mąki migdałowej
  • 18g oleju kokosowego
  • 45g cukru trzcinowego nieratyfikowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny (lub więcej dla smaku)

IMG_2995

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz