Witariański placek kakaowy

facebooktwitterpinterest

IMG_5592

Placek składa się z trzech warstw:

Podstawa

Wrzuć daktyle, migdały i olej kokosowy do blendera, ucieraj do momentu osiągnięcia dość drobnej miazgi. Włóż ją do formy i ubijaj dłonią aż powstanie jednolita masa. Następnie włóż ją do zamrażarki.

IMG_5586
Wypełnienie

Wrzuć daktyle, olej kokosowy, syrop klonowy, orzechy nerkowca i wodę do blendera. Ucieraj do momentu osiągnięcia jednolitej masy (możliwe, że będzie trzeba dodać jeszcze trochę wody, ale uważaj, żeby nie przesadzić). Przelej tak powstałą masę do foremki na podstawę i dokładnie rozprowadź. Następnie ponownie włóż ją do zamrażarki.

IMG_5588
Polewa czekoladowa

Wrzuć olej kokosowy, syrop klonowy i kakao do blendera. Mieszaj aż powstanie jednolita konsystencja. Rozprowadź ją na powierzchni wypełnienia – upewnij się, że jest ono wystarczająco twarde, jeśli nie, potrzymaj jeszcze chwilę w zamrażarce.

IMG_5590

Uwaga – warto wyjąć placek z foremki i pokroić go zaraz po wyjęciu z zamrażarki. Dzięki temu, będzie to znacznie łatwiejsze! 🙂

Pokrojone ciasto należy przechowywać w lodówce.

Skład:

PODSTAWA

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • ½ szklanki migdałów
  • 1 łyżka oleju kokosowego

KARMEL

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • 3/8 szklanki syropu klonowego
  • 1 szklanka namoczonych orzechów nerkowca (powinny się namaczać całkowicie zakryte w wodzie co najmniej godzinę przed rozpoczęciem przyrządzania ciasta)
  • 1/3 szklanki wody

CZEKOLADOWA POLEWA

  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • ¼ szklanki kakao

IMG_5581

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz