Ziołolecznictwo

facebooktwitterpinterest

IMG_4028

Ziołolecznictwo jest znane od wieków i stosowane praktycznie w każdej kulturze. W niektórych krajach, jak na przykład w Chinach jest równie popularne jak medycyna tradycyjna. Mimo iż przez pewien czas zostało zapomniane, obecnie powraca moda na wszystko, co naturalne i zdrowe. Chętniej sięgamy po kosmetyki i lekarstwa ziołowe niż chemiczne produkty sztucznie tworzone w laboratoriach, wierząc (zresztą całkiem słusznie), że będą one zdrowsze dla naszego ciała. Poza tym, większość związków, które znajdziemy we współczesnych kosmetykach bądź lekach to właśnie ekstrakty roślinne dodatkowo wzmocnione. Na przykład, kumaryna znajdująca się w nostrzyku wykazuje silne działanie przeciwzakrzepowe.

W jaki sposób możemy przygotowywać zioła? Najczęstszym i najlepszym sposobem jest, oczywiście, napar. Umożliwia on wydobycie wszystkiego co najlepsze z ziół i łatwiejsze przyswojenie składników aktywnych przez organizm. Chińczycy równie często stosowali także wywar, czyli gotowanie ziół. Obecnie ekstrakt można otrzymać za pomocą innych rozpuszczalników niż woda, aby uzyskać większą skuteczność. Niekiedy stosowany jest w tym celu alkohol.

Aby fitoterapia spełniła swoje zadanie, należy wybierać tylko te zioła, które pochodzą ze sprawdzonego źródła – najlepiej z upraw ekologicznych, a jeśli nie, to przynajmniej takie, które rosną z dala od ruchliwych dróg i innych zanieczyszczonych miejsc. Najlepszym rozwiązaniem jest własna uprawa, a zioła nie są wcale takie wymagające w hodowli.  Można także nabyć zioła w wersji suszonej, ale tu również kluczowe znaczenie ma ich miejsce pochodzenia. Proces suszenia jest wbrew pozorom dość trudny i wymaga naprawdę wiele uwagi, więc warto zainwestować w produkt ekologiczny, by mieć pewność, że faktycznie zawiera te wszystkie cenne składniki, o które nam chodzi. Wiele supermarketowych mieszanek jest pozbawionych jakichkolwiek wartości.

Przejdźmy zatem do „top 6” wśród ziół:

1. Zielona herbata.

Miejsce pochodzenia: Indie

Właściwości: pobudza proces lipolizy i termogenezy, ogranicza wchłanianie jelitowe tłuszczów i cukrów blokując działanie enzymów zwanych polifenolami. Dodatkowo, tłuszcze te i cukry nie są przyswajane przez organizm, ale w sposób naturalny eliminowane przez wątrobę.

2. Ortosyfon groniasty (Orthosiphon stamineus), czyli herbata Java.

Miejsce pochodzenia: Azja Południowo-Wschodnia, występuje również w Australii Północno-Wschodniej, Gwinei i Ameryce Środkowej

Właściwości: bogaty w sole mineralne, zwłaszcza potas, zawiera kwasy-alkohole (kwasy cytrynowe, mlekowe, glikolowe, jabłkowe), flawonoidy, diterpeny (ortosyfole), wspomaga pracę nerek i układu pokarmowego. Działa drenująco, moczopędnie, antyoksydacyjnie, bakteriobójczo i przeciwzapalnie.

3. Skrzyp polny (Equistetum arvense).

Miejsce pochodzenia: Europa

Właściwości: zawiera krzem, węglan wapnia, siarczan potasu, magnez, żelazo, mangan i witaminę C. Działa moczopędnie, przeciwzwyrodnieniowo (remineralizuje kości), krwiotwórczo (pobudza tworzenie się krwinek czerwonych), ściągająco na skórę, zatrzymuje krwawienie, wspomaga leczenie wszelkich ran i blizn. Pomaga także przy nadciśnieniu, cukrzycy i działa uspakajająco w stanach nerwowych. Dzięki dużej zawartości krzem poprawia stan kości, zębów, skóry, włosów i paznokci.

4. Wiązówka błotna (Filipendula ulmaria).

 Miejsce pochodzenia: Syberia, Mongolia, Chiny

Właściwości: zawiera taninę, sole mineralne, aldehyd salicylowy, siarkę, wapń, glukozydy flawonoidowe, witaminę C. Działa moczopędnie, ściągająco na skórę, usypiająco, przeciwgorączkowo, zapobiega miażdżycy tętnic i skurczom, wzmacnia serce i układ pokarmowy, wspomaga leczenie blizn. Idealnie sprawdza się w leczeniu wszelkiego rodzaju obrzęków (usuwa płyny zatrzymane w organizmie), artretyzmu, reumatyzmu, zapalenia tętnic oraz różnych ran na skórze – ciętych, kłutych i poparzeń.

5. Jastrzębiec kosmaczek (Pilosella officinarum).

Miejsce pochodzenia: Europa, Kaukaz, Syberia Zachodnia, rozprzestrzenił się również w Australii, Nowej Zelandii i Ameryce Północnej

Właściwości: przyspiesza gojenie się blizn, wspomaga pracę nerek, działa moczopędnie dzięki dużej zawartości flawonoidów. Zawiera także umbeliferon, najczęściej spotykaną w przyrodzie kumarynę, która pobudza wydzielanie żółci i tym samym chroni wątrobę. Nieoceniony w leczeniu żółtaczki, malarii, reumatyzmu, biegunkach, kamicy nerkowej i wrzodach.

6. Fiołek trójbarwny (Viola tricolor), czyli bratek polny.

Miejsce pochodzenia: Europa, Azja, aktualnie hodowany we Francji i Holandii

Właściwości: ogranicza przetłuszczanie się skóry, działa ściągająco i przeciwzapalnie, więc jest powszechnie stosowany przy leczeniu trądziku pospolitego i innych chorób skórnych. Dodatkowo wykazuje działanie moczopędne i przeczyszczające, dlatego uważa się go za roślinę oczyszczającą organizm.

Źródło:

  • “Santé revue” Trimestriel No 64 Septembre/Octobre/Novembre 2014

IMG_4029

Podobne artykuły:

Dodaj komentarz