Złoty środek – kakao

Pamiętam, że w moim przedszkolu największą atrakcją było kakao podawane dzieciom na deser. Głównie dlatego, że w sklepach nie było takiego asortymentu jak obecnie. Na pewno nie było tyle słodyczy, a i z owocami był problem. Trudno w to uwierzyć, ale banan naprawdę stanowił prawdziwy rarytas! Myślę, że teraz dzieci prawdopodobnie kręciłyby nosem, gdyby na deser dostały naturalne kakao – za gorzkie, za mało słodkie, nijakie, itd. Kubki smakowe zniszczone przez przetworzone, sztuczne jedzenie nie są już w stanie docenić naturalnych smaków i w pełni korzystać z dobrodziejstw natury.

A szkoda, bo kakao to prawdziwy „super foods”, choć trochę zapomniany i niedoceniany. Theobroma cacao to łacińska nazwa określająca „pożywienie bogów”. Pierwsze ziarna kakaowca hodowane w Ameryce Środkowej i Południowej były tak cenne, że służyły jako waluta wymienna! Obecnie kakao jest hodowane praktycznie na całym świecie, głównie jako podstawowy składnik czekolady. Jednak oprócz walorów smakowych, roślina ta ma również wiele korzyści prozdrowotnych. Przede wszystkim jest bogata w takie minerały, jak żelazo, magnez, wapń, fosfor, miedź i magnez. Stanowi również doskonałe źródło selenu, potasu i cynku.

Kakao posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe, a prócz tego stanowi niezwykle bogate źródło antyoksydantów. Dzięki zawartości flawonoidów skutecznie obniża ciśnienie krwi i zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych. Antyoksydanty wspierają produkcję tlenku azotu, co pomaga rozluźnić naczynia i usprawnić funkcjonowanie układu krążenia. Zawartość antyoksydantów w kakao jest znacznie wyższa niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie. Prócz tego, kakao zawiera fitochemiczne związki fenolowe, które są odpowiedzialne za pracę mózgu. Kakao zwiększa przepływ krwi do “szarych komórek”, co przekłada się na naszą umiejętność zapamiętywania i uczenia się. Dlatego zamiast kawy sięgnijmy w trakcie sesji po naturalne kakao!  Te właściwości są również szczególnie istotne w przypadku osób starszych, ponieważ chronią przed demencją starczą i udarem. Ponadto, badania z 2009 roku, opublikowane w “Journal of Nutrition”, wykazały, że regularne spożywanie kakao przez osoby w wieku 70+ pozwoliło znacznie zwiększyć ich zdolności kognitywne.

Dodatkowe zalety tej rośliny to obniżanie poziomu cholesterolu i cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie przy cukrzycy. Kakao daje także pozytywne rezultaty w przypadku insulinoodporności i metabolizmu glukozy, a dzięki zawartości ksantyny i teofiliny, ułatwia przepływ powietrza do płuc, co pozwala skutecznie ograniczyć negatywne skutki wszelkich alergii, astmy i innych problemów z układem oddechowym. Kakao leczy także stany zapalne w organizmie, zaparcia i inne dolegliwości układu pokarmowego, jak również choroby neurodegeneracyjne. Bardzo ważnym elementem są także właściwości przeciwnowotworowe rośliny. Według American Cancer Institute, flawonoidy zawarte w kakao mogą odgrywać istotną rolę w zapobieganiu i hamowaniu rozwojowi komórek nowotworowych. Natomiast miedź zawarta w ziarnach kakaowca może być nieoceniona w regulowaniu poziomu hemoglobiny u pacjentów chorych na raka. Miedź jest także cennym minerałem w przypadku anemii, netropenii czy leukopenii.

Dodatkowo, kakao również świetnie wpływa na stan naszej skóry. Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że regularne spożywanie kakao pozwala zmniejszyć szkodliwy wpływ rumienia wywoływanego przez promieniowanie UVB. Dzięki zwiększaniu przepływu krwi, cera nabiera blasku i jest lepiej chroniona przed poparzeniami słonecznymi. Prócz tego, kakao sprawia, że staje się bardziej elastyczna, lepiej nawilżona i napięta. Nic dziwnego, że wiele salonów kosmetycznych oferuje obecnie zabiegi upiększające na bazie czekolady. Nie jest to tylko uczta dla zmysłów, ale faktyczna pomoc dla skóry, o ile wykorzystywane produkty pochodzą z dobrej jakościowo czekolady o wysokiej zawartości kakao.

Oprócz właściwości uzdrawiających i upiększających, okazuje się, że kakao może także potencjalnie wydłużać długość życia. Badania na jednokomórkowych grzybach pokazały, że suplementacja kakao pozwoliła znacząco wydłużyć ich żywotność, przy jednoczesnym ograniczeniu śmiertelności w warunkach restrykcji kalorycznej. Po raz kolejny okazuje się zatem, że ograniczona kaloryczność posiłków jest tak naprawdę korzystna dla zdrowia i pozwala wydłużyć długość życia. A jeśli dodamy do tego kakao, możemy liczyć nie tylko na długie życie, ale również w zdrowym i pięknym ciele.

Przepis na domową maseczkę z kakao:

  1. Zmieszaj naturalną oliwę z oliwek z brązowym cukrem i sproszkowanym kakao (ok. 1/5 łyżki).
  2. Całość dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dodaj wodę mineralną.
  3. Po umyciu i osuszeniu twarzy nałóż masę na twarz, wykonując delikatne okrężne ruchy.
  4. Dla osiągnięcia jak najlepszych efektów, możesz nieznacznie podgrzać mieszankę. Ciepła masa spowoduje rozszerzenie porów i lepsze wnikanie składników w skórę.
  5. Całość przykryj gazą jałową, potrzymaj ok. 30 minut, po czym dokładnie spłucz.

Bibliografia:

Leave a Reply